Timeline UKC 1400-talet

1490, 12 Maj
Bud når staden om att den skottska slottsherren uppe vid Lowland Point, Frang Cairncross, har mördats. En utländsk gäst visade sig vara lönnmördare och mördade slottsherren brutalt i dennes tronrum och flydde sen ut i natten. Det ryktas om att mordet var ett beställningsjobb, men inga motiv är ännu klara.

1490, 11 Maj
Juste beordras till stadsdelen Woodland, för att där kolla upp den mystiske Devin Le Meur och kan inte hjälpa att facineras över hur vackert druid-kulten i Woodlands, har gjort stadsdelen. Masssor av blomster och växter växer där fritt och frodas.
Eylgar tillkallas till ett möte Liusaidh och Otis, där de diskuterar möjligheterna till att bryta Ventrues grepp om staden och hur de ska göra det innan klan Brujah får samma idé.
Senare samma natt möter Eylgar sin fd fru Leslie, strax utanför Grimsbury. Situationen blir lite obekväm då nu Eylgar gift om sig med sin klanfrände Rasa.
Gargoylen Cur hamnar återigen i bråk och skadas. Han skeppas hem mot Grimsbury med vagn men fritas enligt ögonvittnen av andra Gargoyles, som flyger iväg honom. Samma natt får även Eyglar besök av jägare utskickade från klan Tremere som säger sig jaga ner förrymda gargoyles som flyr genom landet.
Senare under kvällen har en stor folksamling samlats vid Ember Square i Woodlands. Kultister håller en offentlig rit för att hylla de Gamla Vägarna vid det stora Red Wood träd som står på torget hade påbörjats och flera av stadens vampyrer står gömda bland åskådarna. Då stormar Hammerdawn anhängare ledda av Maltheas Berkeley, in med dragna vapen och ämnar döda de kättiska präster som ligger bakom denna kult. En enorm strid uppstår varpå även trädet vaknar till liv och börjar krossa angriparna med sina trädgrenar. Michelle van Woerden och några till dras in i striden men trädet verkar växa sig allt större och både grenar och skuggtentakler från trädet blir för mäktiga och snart är alla motståndare till kulten besegrade. Hammerdawns ledare Maltheas Berkeley ligger död på marken. Både vampyrer och människor flyr ut i natten.

1490, 10 Maj
Stora delar av gruppen har sökt sig tillbaka till Altsang, och denna natt befinner de sig på det återuppbyggda värdshuset Crimson Banner. Där träffar de den ryske Toreadoren Michelle van Woerden som kommit till staden, efter att ha tipsats om dess existens av Eylgars son, Aglaeca.
Tremeres nya tjänare, Gargoylen Cur, markerade revir inne på Crimson Banner genom att slita Catherine De Grandison av klan Tzimisce, i stycken. Endast Eylgars order om att sluta, räddade henne från troligen möta den slutgiltiga döden under monstrets klor. Toreadoren Luisaidh som nyligen återkommit till Altsang efter många års vistelse i Edinburgh bevittnade det hela och kräver nu på Catherines vägnar att Eyglar ska be Tzimiscen om ursäkt.

1490
Rykten har spridits sig runt hela landet om att trots Mithras order om att inga vampyrer får vistas i Altsang utan hans personliga tillåtelse, så har flera gamla invånare börjat smyga sig till sina eget utstakade domäner och ingen har dykt upp för att straffa dem.
De jägare som skickats ut av Mithras är sedan länge försvunnen och nu sägs det att självaste Marius the Red är borta, kanske till och med nått den slutgiltiga döden. En mystisk vampyr som går under namnet Devin Le Meur, har dykt upp och säger sig vara den som orsakats Marius död.

1490
Leonardo Da Vinci uppfinner Oljelampan och observerar Kapillärkraft i ett par provrör.

1489
Henry VII av England börjar pressa en ny typ av guldpengar, Sovereign.

1488, 11 Juni
Battle of Sauchieburn, vilket leder till att James IV blir kung av Skottland

1487
The Malleus Maleficarum (Häxhammaren) publiseras, Skriven av två dominikanska inkvisitorer, Jacob Sprenger och Heinrich Kramer, blir den snart den mest inflytelserika instruktionsboken för häxjakt.

1486
Hardestadt kallar representanter från alla kända vampyrklaner till ett möte i Wien för grundandet av något som kallas ”Inner Circle”. På mötet diskuteras bland annat det kraftigt ökade hotet från medlemmar av klan Assamite som under sden senaste tiden attackerat och diablerat flera betydelsefulla äldre vampyrer. Etrius av klan Tremere lägger fram förslaget om att en blodsjakt ska utlysas på hela klanen. Förslaget antas efter majoritet i en omröstning bland de närvarande.
Varje klan för dessutom utnämna en Justicar som ska se till att framföra och skydda klanens angelägenheter, på direkta order av Inner Circle.

1456, 6 December
Etrius flyttar officiellt klan Tremeres högkvarter från Ceoris till sitt personliga chantry i Wien, Österrike

1456
Vlad III återtågar in i Wallachia efter nio år i landsflykt i Moldavia och Ungern, och dödar själv sin fars mördare i närstrid, för att sedan ta tronen som Voivode av Wallachia.

1455, 22 Maj
The First Battle of St Albans. Richard, Duke of York och hans allierade, Richard Neville, Earl of Warwick, besegrade the Lancastrians under Edmund, Duke of Somerset, som dödades. York fångade även Kung Henry VI.
Detta startar the War of the Roses.

1455, 23 Februari
Johannes Gutenberg trycker 180 exemplar av bibeln.

1453, 12 Februari
Rafael de Corazon håller sitt tal, som senare leder grundandet av Camarillan och Maskerad-Traditionen.

Talet om den femte traditionen:


Thou shall not reveal thy true nature to those not of the blood.

We are to blame for this! We have lost our claim of blood by livin so conspicuously among mortals!

Living openly among mortals has been our ruin! We violated the spirit of the Fith Tradition, and we pay for it in blood! Mortals are too numerous and too jealus of our power. They will try to destroy us as long as they know of us! It has always been so! We must turn our backs on them. We must hide our faces away from their envious eyes!


1453
Battle of Castillon, den sista striden i det hundra åriga kriget mellan England och Frankrike. Talbot, the Earl of Shrewsbury försökte återta Gascony, men krossades av Jean Bureau och dennes kanoner.

1453
Sultan Mehmed II the Conqueror krossar det nära 1000 år gamla Bysantinska riket, genom att erövra Constantinople.
Detta anses av många markera medeltidens slut och övergång till renässansen

1447
Vlad II Dracul avrättas tillsammans med sin son av bojarerna i Târgovişte genom att begravas levande. Hunyadi placerade då Vladislav II av huset Dăneşti, en konkurrerande gren av samma släkt som draculs,

1444, 4 April
Augustus Giovanni dödar Cappadocius, Antediluvian av klan Cappadocian, vid Mount Erciyes i Turkiet. Augustus utnämner sig sedan till klan överhuvud av den nya klanen Giovanni.

1442
Nightshade, en mystisk häxa och grundaren av Verbenna Traditionen lyckas lura häxjägaren Christopher Wyndgarde och hans anhängare i en fälla och tillsammans med en här av häxor och fairies dödar hon Christopher och därmed avsluta Wyndgarde’s March.

1441 
Klan Tremere ryktas ha funnit det mytomspunna svärdet av Nul och gömt undan det där ingen kan finna det.

1440, 13 September
Gilles de Rais, krigshjälte under bl a Joan of Arc, tas tillfånga och döms för mord och svartkonst. Han erkänner öppet att mördandet och människo-offer gör honom sexuellt upphetsad och att han i skydd av sin adelstitel och sina pengar kunde tortera kidnappade barn för att han njöt av att höra deras ångestladdade skrik. Han hävdar dock att han fortfarande är en god kristen och att hans blodstörst är någon typ av sjukdom eller ond kraft. Han avrättas den 26 Oktober genom halshuggning och hans kropp brändes sedan på bål för säkerhets skull.
Han är känd genom historien som den första sanna serie-mördaren.

1440, 1 Januari
En magisk puls slår ut från Mistridge, ruinerna av ett gammalt Order of Hermes chantry som förstördes 1210 av bl a Grimgroth av klan Tremere. Spår av en extremt kraftfull magisk besväljelse finns på platsen, men inte ens de starkaste skyddsritualer klan Tremere kan få fram, skyddar mot den enorma magi och förbannelse som nu vilar över platsen. Ett flertal Tremeres placeras i omnejden för att försöka lösa gåtan om vad som hänt och försöka binda de magiska krafter som förhäxar området.

1437, 20 Februari
James I av Skottland mördas under en kupp i Perth av sin forne allierade, Walter Stewart. James I hustru, Drottning Joan Beaufort skadas också men lyckas fly till Edinburgh där hon återförenas med sin son James II.

1436
Vlad II Dracul blir Voivode av Wallachia.

1435
Häxjägaren Christopher Wyndgarde av det sanna korset, påbörjar något som senare kommer kallas för Wyndgarde’s March. Han reser över de brittiska öarna och jagar ner pagan-utövare, häxor, changelings och andra kättare. Han är den i genom tiderna den mest effektive häxjägaren i denna region och flera av dem största covens förstörs och dess medlemmar mördas brutalt.

1434
Engelbrekt Engelbrektsson leder Engelbrektsupproret mot Erik av Pommern, kung över Kalmarunionen

1431, December
Vlad III, Prins av Wallachia, födds.

1431, 30 Maj
Joan of Arc avrättas på bål i Rouen

1430, 23 Maj
Joan of Arc tas tillfånga då hon stått kvar för att täcka sina landsmäns reträtt

1429, 28 april
Joan of Arc, 17 år gammal, anländer till det belägrade Orléans och leder fransmännen till en oväntat seger efter nästan ett år av belägring.

1424
Den skottska kungen James I släpps efter att en lösensumma på £40.000 betalts. Han återvänder hem och krönts äntligen officiellt.
Adeln uppskattar inte att de förlorar mycket av sin forna makt, men folket börjar snabbt visa uppskattning för den bildade unge kungen.

1422, 21 Oktober
Kung Charles VI av Frankrike dör och Henry VI utropas till Kung av både England och Frankrike, men Charles den VII utropas samtidigt som kung av Frankrike efter sin far. Detta gör att kriget fortsätter.

1422, 31 Augusti
Henrik V dog av dysenteri vid Bois de Vincennes. Den långa vinterbelägringen av Meaux tog på krafterna, men hade han levt ytterligare två månader hade han lyckats med vad hans förfäder inte klarat och krönts till kung av Frankrike.
Då hans son Henry VI knappt var ett år gammal vid Henry V’s död, utsågs Humphrey of Lancaster, 1st Duke of Gloucester till riksförmyndare.

1421
Valerius av klan Ventrue utses av Prins Mithras, till ställföresträdande Prins, medan Mithras ämnar göra en resa över världen för att med egna ögon se den kaos som anarkister, klan Tremere och Followers of Set orsakar.

1420
Den anarkistiska revolutionen når sin höjd och flera äldre vampyrer mördas av bl a sin egen avkomma.

1419, 10 September
John the Fearless, Duke of Burgundy, lönnmördas av anhängare till Charles VII, arvtagaren till den franska tronen.

1417
Kung Henry V av England börjar använda engelska istället för latin i sin korrespodens, vilket snabbt leder att engelskan som språk snabbt växer till att bli det officiella språket i England, även som skriftspråk.

1416
Owain Glyndŵr, den sista walesaren som innehade titeln prins av Wales, anses nu vara död. Han har varit försvunnen sen 1412 och trots enorma belöningar utfästs har inga som helst spår av honom dykt upp.

1415, 11 Augusti
Nöjd med avslutet på Southampton plotten, avreste Henry V nu till Frankrike för att fortsätta kriget med bl a Battle of Agincourt där de engelska bågskyttarna, beväpnade med långbågar, krossade en stor del av de franska riddarna och därmed förändrade krigsföring och taktik i krig rejält.

1415, 31 Juli
Henry V informeras om Southampton plotten mot honom, där man planerade att ersätta honom med Edmund Mortimer, 5th Earl of March.
Förrädarna fängslades, dömdes för planerna att mörda kungen, och avrättades. De involverade adelsmännen halshöggs, medan dem involverade utan titlar avrättades genom först hängning, dragning och sist klyvd i fyra delar.

1413, 20 Mars
Englands Kung Henry IV of Bolingbroke dör och efterträds av sin son, Henry V

1413
Tzimisce Antediluvian attackeras och diableras av anarkister, ledda av Lugoj the Blood-breaker

1413
En blodsjakt på Klan Tremere sätts upp inom Londons stadsgränser. Om någon av klan Tremere påträffas i London får denne dräpas utan att särskilt godkännande från Mithras behövs.

1412, 16 Januari
Medici familjen utnämns till officiella bankirer av påven Gregory XII

1412, 6 Januari
Mithras själv besöker Tremeres högfäste i Ruthin och kräver där att få tala med deras ledare. Regent Hacket O’Lloegyr möter upp med Mithras, som omedelbart skiljer Tremere-regents huvud från hans kropp med sitt svärd. ”Denna revolt är härmed avslutad!” ska ha varit den enda mening han sagt innan han lämnade platsen.

1412
Prins Mithras utlyser något han kallar för Blodslagar över hela sitt rike. Alla vampyrer som befinner sig i hans domän ska åtlyda dessa eller straffas.

Mithras Blodslagar


• När man kommer ny till en stad som står under Mithras styre skall man uppsöka den av Mithras utsedde och presentera sig med sin klan och blodslinje så långt man förmår, därefter skall man lämna en skålfull av sitt blod som en symbolisk gåva för att man underkastar sig Mithras lag och styre. Misslyckande att göra detta kan straffas med blodsband och/eller torpor

• Det är förbjudet att utan tillstånd av Mithras själv eller någon av honom utsedd represetant, omfamna nya vampyrer inom Mithras domän. Tillåtelse krävs även för att låta människor och kyrkan ta del av ditt vampyriska väsen. Straff för att bryta mot dessa kan bli förvisning från Mithras domän, blodsjakt eller i allvarliga fall, omedelbar slutgiltig död.

• Det är även förbjudet att orsaka en annan vampyrs slutgiltiga död, om inte tillåtselse av Mithras själv eller någon av honom utsedd represetant har givits ut, som t ex vid en blodsjakt eller direkt order.


1410
Johannes XXIII utnämns till motpåve (Antipope) mot Gregorius XII i Rom och Benedictus XIII i Avignon. Katolska kyrkan hade därmed tre påvar. Den stora schismen hade nått sin kulmen. Situationen blev ohållbar, och Johannes XXIII avsattes den 29 maj 1415 vid konciliet i Konstanz efter att ha förlorat sitt stöd från världsliga makthavare.

1409
Efter saker och ting lugnat ner sig i Altsang och dem vampyriska influenserna börjat avta, så blommar det mänskliga samhället snabbt upp. Sommaren och hösten 1409 blev historisk med milt väder och enorma skördar. Till och med fisket var bättre än någonsin och stadens köpmannagillen blev snabbt rikare än vad man trodde var möjligt för normalt folk utan titlar och rang. William Walworth II är en av dem personer som gjorde sig enorma vinster och genom ett gynnsamt samarbete med Altsang Tridents handelsskepp blev han under kommande år, en Englands rikaste män.

1407, 23 November
Louis of Valois lönnmördas på order av John the Fearless, vilket sedan startar ett enormt blodigt krig mellan anhängarna av de båda.

1407, 20 November
De två adelsmän som slåss om den franska tronen, John the Fearless, Duke of Burgundy och Louis of Valois, Duke of Orléans träffas och börjar diskutera fram en fredlig lösning.

1406, April
Skottlands kung Robert III dör. Hans son James blir därmed skottlands kung, 12 år gammal och fortfarande fången i England.

1406. 22 Mars
Engelska pirater kapar ett skottskt skepp på väg mot Frankrike och finner ombord James I, den då 12 år gamla skottska kronprinsen.
Hans far Robert III hade skickat bort honom för att kriget mot England höll på att förloras.
Piraterna säljer sin fånge till Kung Henry IV.

1405
Anarkisterna allierar sig med en grupp Assamites och tillsammans med Lasombras yngsta childe Gratiano de Veronese, attackerar och dödar dem Lasombra Antediluvian.

1404, 14 Juni
Owain Glyndŵr utropar sig själv Prins av Wales och allierar sig med Frankrike mot England.

1404, 27 April 
Philip the Bold dör, hans kamp om den franska tronen tas över av hans äldste son, John the Fearless.

1403, 21 Juli
Den engelske krigshjälten Sir Henry ”Hotspur” Percy, känd för att slagits mot både Skottarna och Fransmännen, dör vid Battle of Shrewsbury. Han vände sin lojalitet och anslöt sig till den Walesiska rebellen Owain Glyndŵr i dess kamp för att befira Wales från England, men dog innan de två kunde mötas upp och slå samman sina styrkor.
Enligt rykten så träffades han i munnen av en pil, just i den stund i striden då han lyfte sitt visir för att få lite luft. Skytten förblev okänd men på det avstånd som pilen måste avfyrats ifrån, kunde ingen dödlig man träffat så perfekt.

1403
”Worshipful Company of Stationers and Newspaper Makers” grundas i London. Det är Englands första stora tryckeri och där görs böcker, kartor, illustrationer och mycket annat.

1402, Juni
Owain Glyndŵr med klan Tremere i ryggen, stormar sin ärkefiende Baron Grey de Ruthyn, nyligen omfamnad in i klan Ventrue. Vittnesmål från en överlevande engelsk kammarjungfru beskriver hur Owain slagit sig igenom en tjock ekdörr med sina bara händer och totalt ignorerat Greys attacker. ”Lord de Ruthyns svärd förmådde inte repa monstrets skinn och med en guds styrka bröt han sönder en kraftig sängstolpe och drev denne genom Baron Grey de Ruthyns rustning, kropp och allt i en enda stöt!”

1402
En extremt ljusstark komet skymtas. Många vittnesmål från hela världen ser detta som ett omen men de flesta är oense om det är ett gott eller ont tecken. Ett mystiskt skalv skakar i samma veva Altsang och flera vittnen svär att de sett hur något brinnande fallit från skyn och slagit ner djupt inne i Redwood.

1401, 26 Februari
Den katolska prästen William Sawtrey döms efter lång rättegång för kätteri av Ärkebiskop Thomas Fitz-Alan of Canterbury, för att ”inte dyrkat det sanna korset”. William hade helt enkelt en massa förslag på hur man kunde göra kyrkan mer effektiv och vidare sprida Guds ord, men hans förslag (bl a att dela ut kyrkans rikedomar till de fattiga som behövde dem bättre) ansågs vara för radikala att de stod emot kyrkans traditioner och bibelns ord. Han brändes på bål i mars månad samma år. Många asåg att straffet var onödigt hårt och att William hade haft rätt i mycket och den religösa splittringen växer sig allt större i England.

1401
Den ökände tyske piraten Klaus Störtebeker tillfångatas efter att i åratal härjat runt Östersjön. Det sägs att han endast kunde fångas tack vare att en person ur hans manskap saboterat skeppet och hällt smält bly över en kätting som höll styrrodret fast.

1401
De heretico comburendo Act (Statute of Heresies) antas av Kung Henry IV efter påtryckningar av Ärkebiskop Thomas Fitz-Alan of Canterbury. Det anses härmed som kätteri att översätta bibeln från latin till engelska. Straffet är att brännas på bål.

1401
Det Walsiska Upproret tar fart på allvar och många av Walsiskt ursprung lämnar sina poster och placeringar i England för att resa hem och stödja Owain Glyndwr i kampen för att frige Wales. Klan Tremere växer sig snabbt starka i området under styret av Meerlindas utsända, Hacket O’Lloegyr och Sir Eylgar of Ruthin.

1400, 4 Oktober
James Dunlop och hans jägare kliver in på The Howler och sliter ut sin klanfrände Howling Pete, och Marius påvisar att han härmed döms till den slutgiltiga döden för brott mot Prins Mithras förbud. Men innan de hinner utföra straffet så attackeras de av Arthfael, Petes sire. Pete utnyttjar förvirringen och flyr staden. Arthfael kämpar tappert men har ingen chans mot de fem äldstarna han tvingas slåss mot. Han dör i sitt childes ställe.

1400, 24 September
Marius the Red återvänder till Altsang för att rensa staden från alla vampyrer som inte fått Mithras personliga tillåtelse att vistas i Altsang Shire. Med sig har han James Dunlop, en beryktad 6th gen Gangrel, som Mithras använder som jägare. James pack av fyra kvinnliga Gangrels, Nimue, Eigyr, Morgause och Gwyar är också med.

1400, 21 September
Eyglar bestämmer sig för att ge kyrkan i Altsang en avskedspresent, och med sin samlade armé stormar han Hammerdawns fort och dräper alla han finner där inne, innan han avslutningsvis skändar Blackburns grav och stjäl dennes döda kropp.

1400, 17 September
Bud om att Mithras har godkänt ordern och gett Marius fullmakt att bestraffa dem som bryter mot förbudet med blodsjakt.

1400, 16 September
Owain Glyndwr påbörjar det Walsiska Upproret, ett försök att slå sig fri från Englands styre.

1400, 14 September
Marius the Red reser till London för att tala med Mithras om förslaget att förbjuda alla vampyrer från vistas i Altsang under en mansålder (100 år).

1400, 12 September
Stormen träffar Altsang. Ett femtiotal druider börjar angripa köpmän och fiskare för att stjäla salt. Därefter börjar de salta marken runt om staden. HammerDawn attackerar dem och under striden på Vermilion Square, slår blixten ner och dödar Red Wood trädet som stod på torget.
Elden från trädet sprider sig snabbt och snart brinner stora delar av centrala Altsang.
Pga av attackerna mot hans domäner, så tröttnar ”The Ghoul” på att spela fint. Han slår ner Hertigens bror Germaine de Warenne, släpar med honom in till slottet där han omfamnar honom framför en förskräckt hertig och släpper sedan lös den nyskapta nosferatun i blodshunger på hertigens familj innan han ger sig av.

1400, 11 September
En begravning hålls för Sir Rodger Blackburn.
Grinning Mary attackerar stadsvakternas högkvarter för att rädda sin ghoul Bailey. Det blir ett blodsbad, då Kredo som spionerat på henne, tipsar stadsvakten. Det blir ett fullskaligt krig därinne, där Mary tvingas slåss för sitt liv med både stadsvakt och Hammerdawn. Hon flyr sedan ner i kloakerna med stadsvakterna efter sig, vilket drar in både Nosferatus och andra som gömmer sig där nere. Hertigen anser att all ondska gömmer sig därunder och skickar ner massor av soldater för att rensa ut.

1400, 10 September
Diggs, den stackars Ratkin-kinfolk som de träffat natten före har fått ”överdaga” i Red Wood Monastery. När kvällen kommer säljer Coventina iväg honom till Geoffrey Rhodes. Henry Marlots ghoul, mot en framtida boon.
Juste hamnar i problem i Pennyhaven där han möter på Saerus, den vampyrjägare som dödade Simion. Han kommer dock undan med hjälp av den klanlöse Broder Diggory.
Senare samma natt så söker Celine av klan Toreador efter Ignado. Coventina hjälper henne att hitta honom nere i Pennyhaven. Celine ber dem hjälpa henne mot hennes bror Chirac som hon hävdar har blivit helt skogstokig och kristet fanatisk. Han ska ha hotat med att förinta varenda vampyr i staden som straff för deras brott gentemot gud. Dem går med på att tala med honom och hjälpa henne att döda Chirac om det visar sig att han inte går att övertala att lägga ner sitt lilla korståg. Dock dyker Leigh av klan Toreador upp och anklagar Celine för att intrigera och försöka mörda sin bror. Han tänker släpa henne till Paris för att där dömas för förräderi mot en klanfrände. Coventina tar dock Celines parti och attackerar Leigh. Ignado som är förtrollad av Celines presence försöker lite halhjärtat hindra Coventina från att dräpa Leigh, men misslyckas.
Under tiden har Eylgar och Evelynn fått bud från Coventina att möta upp dem vid de Warenne Kyrkan för att där undersöka problemet Chirac. Men istället för de övriga i gruppen, hittar Eylgar där en arg Chirac som förbjuder honom från att träda in i kyrkan. Eylgar blir förbannad på Toreadorens provocerande uttalande och drar sitt svärd. In i kyrkan rusar då HammerDawns ledare Sir Rodger Blackburnin och angriper Eylgar. Eylgar lyckas med nöd och näppe nedgöra korsriddaren men faller sedan själv i torpor då Chirac hugger honom i ryggen. Coventina stormar in i kyrkan i sin Zulushape och tar med sig Eylgars kropp därifrån.
Hon gömmer sig i skogsdungen utanför Grimsbury där hon försöker diablera Eylgar, men Rasa och skogen själv angriper henne med hjälp av den skyddande magi klan Tremere kastat på detta skogsparti under ett århundrade. Coventina tvingas fly utan sitt byte.

1400, 9 September
Coventina bjuder in hela gruppen till Red Wood Monastery efter det att hon fått besök av Serina, som hävdar att något som bör hållas inspärrat håller på att ta sig ut från klostret.
De söker igenom Esmunds privata avdelningar i källaren av klostret och hittar en mängd konstiga och defekta varelser, Szlachtas enligt vissa, demoner enligt andra. Där nere sitter även en kraftigt förvrängd Esmund som knappt verkar gå att få kontakt med längre, besatt vid att bygga vidare på sin redan absurt stora kropp, med allt kött han kan få tag i.
De lämnar honom instängd i hans labratorium-liknande kammare, men upptäcker att det finns någon mer här nere. Ytterligare undersökningar leder dem till att möta en mystisk magiker som kallar sig Rachid, och som försvinner genom den enorma spegel som Viktor av klan Malkavian ska ha installerat här nere. De skymtar även en gammal mans ansikte på andra sidan spegeln.
Eylgar reser hem för att läsa på mer om magiska portaler medan de andra åker tillbaka in till Altsang för att där undersöka en attack som skett i de Warenne Kyrkan. Någon bröts sig in och stal vigvatten under hot mot prästen Julian Vaughan. Det visade sig senare vara Viktor och Coro av klan Malkavian som utfört detta.
Evelynn har hört talas om gravskändningar på en liten okänd begravningsplats strax öster om Giovannis mansion vid St Agrippina. Hon informerar Coventina och Ignado om dessa och tillsammans undersöker de saken. Det leder dem till Diggs, en Ratkin kinfolk, som säger att något obehagligt håller på att ske här. Döden riktar sin blick mot Altsang och en storm kommer.
Coventina möter dessutom på en spökgestalt som säger sig vaka över St Agrippina och att dem alla ska dö under den kommande stormen.

1400, 8 September
Banjo, Hohannes, Eylgar och Juste åker till Bastille d’Edina för att hämta upp Albrecht kropp. Av en händelse så har hon middag med Evelynn och Vane av klan Brujah denna natt, och dem övriga bjuds in att närvara. Banjo blir otålig och tröttnar på Lady Margarets ständiga påhopp på att han inte är av adlig börd. Han går till slut i frenzy och attackerar henne och dem båda ramlar ut genom ett fönster och hamnar på borggården. Det visar sig att Lady Margaret och hennes söner är varulvar och rejält stora stridigheter uppstår med så gott som alla involverade.
Under stridens gång hör för första gången i Altsangs historia ljudet av en kanon och en stor del av slottsmuren rasar vid träffen av kanonkulan. In genom hålet kommer en hord av Ratkins och attackerar vakter och varulvar. Under tiden har även Ignado kommit till platsen. Vampyrerna flyr slottet under bråket mellan Ratkins och Varulvar, men Ignado passar på att smyga sig ner i källaren efter tips från Samuel cel Frumos som verkar bo kvar i slottet trots att det har tagits över av varulvar.
I källaren hittar Ignado både Albrecht och Dame Diem pålade och nästan helt tömda på blod.

1400, 7 September
Nosferatun Albrecht saknas sen en tid tillbaka, och Ignado spårar honom till Bastille d’Edina. Vid ett besök där förklarar Lady Margaret Douglas att Albrecht mycket riktigt besökt henne och stannat kvar för att sova över då de spenderat hela natten tillsammans i diskussioner. Under dagen verkar han dött av mystiska omständigheter och hon har därför begravt honom i kryptan under slottet. De beslutar att de ska komma tillbaka följande dag och hämta hans kropp.

1400, 6 September
Klan Malkavian bjuder in gruppen till en leksaksmakare i Solomons John, det judiska kvarteret. Där har en stor samling Malkavians ett möte där de förklarar att Hohannes är inbjuden att spela ett spel. Han ombeds att välja sin motståndare och han väljer Evelynn av klan Brujah.

1400, 5 September
Mystika symboler börjar dyka upp på dörrar runt om Altsang. Svarta eller vita och med romerska siffror. En skräckslagen pojk flyr för sitt liv genom Altsangs gator. Han säger sig vara jagad av någon eller några men avslöjar inte vem eller vilka dem är. När undersökningar utförs så attackeras plötsligt Evelynn med en magisk eldattack. Strax efter kommer Hrothvald till platsen och säger att pojken är hans. Hetsiga diskussioner uppstår om detta varpå Hrothvald helt enkelt dödar pojken. Evelynn använder sin Majesty mot Hrothvald men börjar återigen brinna, varpå Hrothvald flyr under tumulten som uppstår.

1400, 22 Augusti
Juste av klan Tremere kommer till Altsang från Frankrike. Han bosatte sig på det kyrkliga värdshuset, Wolfs Lair, inne i staden.

1400, Juli
Lady Margaret Douglas börjar gör ett namn för sig inom stadens adel och styre. Hennes påstridiga sätt retar många.

1400, 2 Juni
Lady Margaret Douglas, dotter till Archibald Douglas, flyttar tillsammans med sina tre söner och några lojal tjänare, in i det forna Castle cel Frumos som numera står under namnet Bastille d’Edina.

1400, 5 Mars
Castle cel Frumos säljs till den skottske adelsfamiljen Douglas, för att återknyta de kapade band som Altsang haft med Skottland.

1400, 14 Februari
Henry IV har insett att den fortfarande fängslade Richard II, kan ännu vara farlig för honom. Då han lovat att inte döda honom, låter han istället honom svälta till döds i sin cell.

1400, 2 Februari
Frank Norman, tjänare till Baron Evinrude Hawkins of Avalon kommer till Altsang från London. Han omfamnas samma natt, och presenteras offentligt på Crimson Banner som Hawkins avkomma och blivande Vicesheriff tillsammans med Ceromir.

1400, Januari
Några av adelsmännen som fortfarande var trogna den forna Kung Richard II försökte lönnmörda Henry IV, men förrådes av Edward of Norwich. Henry IV kunde därmed enkelt avstyra mordförsöket och dem skyldiga flydde landet. Det misslyckade attentantförsöket kallas idag för The Epiphany Rising

1400, 1 Januari
För att lugna många av dem oroliga som trott att sekelskiftet skulle innebära jordens undergång, håller Father Julian Vaughan en midnattsmässa från kl 23.30, den 31 December och fram till gryningen den 1:a Januari. Hans främsta budskap är att mänskligheten nu kliver in i ett upplysningens århundrade, och att Gud kommer öppna de troendes ögon för sanningen, och med renande ljus skall ondskan fördrivas från Altsang, England och resten av vår herres jord.
Massornas gemensamma tro driver ut eventuella vampyrer från mässan, och bland dessa viskas det om hur farligt stark tron börjar bli hos vissa i Altsang.