Da Vinci koden

Titel: ”da Vinci-koden”
Författare: Dan Brown
Översättare: Ola Klingberg
Kategori: Skönlitteratur/kriminalroman
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 501
Utgiven år: 2004

En av de mest omtalade böckerna just nu. På både gott och ont. Personligen är jag imponerad av hur mycket fakta författaren Dan Brown har lyckats samla, och sedan på ett väldigt snyggt sätt mixat det med fiction.

Jag tänker inte säga så mycket mer om boken och dess innehåll då det finns tusentals andra som så gärna hyllar eller spyr galla över den.

Min åsikt? Den är riktigt bra och jag älskar sättet den är skriven på. Det enda minus jag ser är nog att antagonisten verkar hur tuff som helst, men veknar för mycket på slutet. Det minskar total poängen och jag ger den en 7:a (av 10).

Här under kommer jag ta upp detaljer ur boken och vad som sägs om dem. Om du funderar på att läsa boken och inte vill ha en massa ”spoilers”: LÄS INTE VIDARE!! 


Fortfarande med mig? Skyll dig själv!

Då boken handlar en massa om kristendomen och dessutom gör en massa påstående om denna religon, har jag samlat lite info om vad ”experterna” säger det som tas upp i boken. Mest för att jag själv tycker det är ruggigt spännande.

Da Vinci-koden – vad är sant och falskt?

Av:
Ulrika Svensson för Aftonbladet
Mats Larsson för Expressen

Prieúre de Sion finns i verkligheten
Ulrika:
Ja De finns – och de har teorier om att Maria av Magda flydde från Jerusalem för att skydda den arvinge som hon bar på. Och som Dan Brown beskriver har denna hemliga organisation haft kända toppmän som Isaac Newton och – Leonardo da Vinci. Men många anser att det inte finns hållbara bevis för att Prieúre de Sions teorier stämmer.

Mats:
Da Vinci-koden: Dan Brown påstår att sällskapet grundades 1099 och att deras uppgift varit att skydda hemligheten om Jesu äktenskap med Maria Magdalena och deras ättlingar som nu lever i Frankrike. Bland medlemmarna finns Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Victor Hugo.
Fakta: Ja, Prieuré de Sion har funnits. Men gruppen bildades först på 1950-talet av fransmannen Pierre Plantard. Plantard hävdade att en bunt dokument hittats i den lilla staden Rennes-le-Château som bevisade att Maria Magdalena var gift med Jesus. Men det är med största sannolikhet en bluff. Dokumenten är falska. Rennes-le-Château har blivit något av Frankrikes svar på Loch Ness (sjöodjuret) eller Roswell (UFO). Leonardo nämner ingenstans i sina skrifter att han varit medlem i något sådant sällskap.

Opus Dei finns
Ulrika:
Ja Det är en gudfruktig, konservativ, organisation med rötter i den katolska kyrkan. Men olikt hur Dan Brown beskriver den, består Opus Dei mest av lekmän, bara två procent av medlemmarna är präster. I flera länder där organisationen är stark, är den ett sätt för näringslivets toppar att hålla kontakt, ungefär som en herrklubb.
Att Opus Dei har galna albinomördare stämmer förstås inte. Men organisationen har kritiserats för att ägna sig åt hjärntvätt. Den celice, ett taggtrådsliknande ”strumpeband” som Silas späker sig med, har förekommit. Det har avhoppare berättat om.

Mats:
Da Vinci-koden: Opus Dei beskrivs som en mörk och illasinnad katolsk organisation med högkvarter i New York. En ”Guds maffia” som ändå har Vatikanens fulla stöd.
Fakta: Opus Dei finns i allra högsta grad och det anonyma högkvarteret ligger verkligen på 243 Lexington Avenue. Opus Dei grundades 1928 av spanjoren San Josémaria Escrivá de Balaguer. Han helgonförklarades av påven 2002. Opus Dei är en konservativ katolsk organistion.

Vem var egentligen Maria Magdalena?
Mats:
Da Vinci-koden:Det hävdas i boken att kyrkan genom århundradena smutskastat och trängt bort den roll Maria Magdalena spelade, att hon var Jesus fru. Det är i själva verket hon som är Den heliga graal, det som annars antas var den bägare som Jesus drack vin ur under nattvarden i Jerusalem.
Fakta:Det är sant att Maria Magdalena länge smutskastats och kallats bland annat prostituerad. Den katolska kyrkan rättade dock till historien själv 1969. Det sägs inte så värst mycket om henne i bibeln, men klart är att hon stod Jesus nära. Det var exempelvis hon som var den första som Jesus visade sig för efter återuppståndelsen.

De tidiga kristna gjorde Maria Magdalena till en hora
Ulrika:
Ja Enligt ”Da Vinci-koden” är det så och flera håller med. Från början beskrivs Maria Magdalena som en kvinna av synd. Men det behöver inte alls betyda att hon var prostituerad utan att hon dyrkade andra, hedniska gudar innan hon gick med i Jesus fan club. Att Marias status medvetet sänktes av de tidiga kristna är också en teori som flera håller med om. Kanske gjorde man det just för att hon, som kvinna, verkligen var Jesus närmaste ”man”.

Den heliga graalen är Maria Magdalena
Ulrika:
Enligt ”Da Vinci-koden” ska graalen ligga här, i Louvrens glaspyramid.
Nja Få objekt är så mytiska som den heliga graalen. I ”Da Vinci- koden” kommer Robert Langdon fram till att det just är Maria av Magda som är en symbol för den heliga graalen. Eller mer exakt, Marias livmoder, eftersom det var där som hon bar barnet som skulle föra Jesus-arvet vidare. Enligt legenden är graalen det kärl som Jesus hällde upp vin i när han åt sin sista middag med lärjungarna. Samma kärl som Jesu blod har fångats upp i. Påståendet att graalen skulle ligga gömd i Louvren är däremot garanterat falskt.

Är det Maria Magdalena som sitter till vänster om Jesus?
Mats:
Da Vinci-koden: Det påstås i boken att många hemligheter finns begravda i Leonardos berömda tavla. Lärljungen till vänster om Jesus påstås vara kvinna och där finns exempelvis ingen ”helig graal” på bordet.
Fakta: De flesta konstexperter anser att det inte är Maria Magdalena utan lärljungen Johannes. Johannes beskrivs ofta som mycket vacker och slätrakad. Han avbildas ofta sittande närmast Jesus. Glöm heller inte att ”Nattvarden” är i mycket dåligt skick och har renoverats flera gånger. Ingen vet egentligen hur den såg ut på Leonardos tid. Och okej, det finns ingen bägare på bordet, men tavlan handlar inte om ”Den heliga graal”. Vinglas finns det däremot.

Jesus är Guds son
Ulrika:
Nej Det är inte säkert. I alla fall inte på det sättet som vi menar. Begreppet ”Guds son” betydde snarare ”en människa i nära relation med Gud” och det fanns andra personer som beskrevs som Guds son vid den här tiden. Att Jesus är född genom jungfrufödseln är inte heller unikt för honom, så sade man om exempelvis Alexander den store också. Men i kristendomen fick Jesus rollen som Guds son, på det sättet som vi menar i dag. Det skedde bland annat på ett möte som kejsar Konstantin kallade till i Nicaea 325.

Jesus var gift
Ulrika:
Ja Sällskapet Prieúre de Sion menar att det kan vara så. Vissa forskare håller med dem. En expert, religionsprofessor Bart Ehrman, håller på teorin om att Jesus var apokalyptisk profet – en ”vanlig” man som trodde sig veta vad Gud planerade härnäst.
Han trodde att världen snart skulle gå under och att nya lagar skulle gälla. För att poängtera det bröt Jesus mot de regler som fanns. Till exempel lät han kvinnor komma till tals. Att resonera kring vem Jesus egentligen var har varit trendigt även före ”Da Vinci-koden”. Problemet är att vi vet väldigt lite om honom.

Mats:
Da Vinci-koden: Sophie Neveu får i boken veta att Jesus i själva verket var gift med Maria Magdalena. De fick också ett barn tillsammans. Sofia. Ättlingarna lever i Frankrike i dag.
Fakta: De flesta religiösa experter är ense om att Jesus inte var gift. Det finns inga bevis i bibeln för påståendet. Det faktum att det inte nämns i bibeln används dock av anhängarna som ett tecken på att han faktiskt var det. Det var mycket ovanligt för en judisk man vid denna tid att inte var gift. Om han inte var det så borde det ha noterats, menar de.

Finns de gnostiska evangelierna?
Mats:
Da Vinci-koden: De gnostiska evangelierna kallas för de första kristna skrifterna tillsammans med Döda havs-rullarna. Där finns flera berättelser som ger en annan bild av Jesus och där påstås att Jesus och Maria Magdalena var gifta.
Fakta: Döda-havsrullarna hittades 1947. De är dock judiska och har inget med Jesus eller kristendomen att göra. Det har däremot de gnostiska evangelierna som hittades i Nag Hammadi i Egypten 1945. Religions-
historiker går fortfarande igenom dem. Där står dock ingenting om Den heliga graal, och de säger rätt lite om Jesus som människa. På ett ställe står att Jesus kysste Maria Magdalena på munnen, men det står inte klart uttalat om han var gift. Det var vid ett kyrkomöte 323 under ledning av kejsare Konstantin som det bestämdes vilka texter som skulle ingå i Nya testamentet, däribland de fyra evangelierna enligt Lukas, Markus, Matteus och Johannes.

Da Vinci lämnade hemliga koder i sina tavlor
Ulrika:
Leonardo Da Vinci – en av Prieúre de Sions stor mästare.
Ja Fast det är osäkert om han gjorde det med de tolkningar man gett dem i ”Da Vinci-koden”. Men tittar man noga på den sista måltiden så ser man just att en kvinna, Maria Magdalena, sitter bredvid Jesus. Dessutom har alla lärjungarna faktiskt var sitt kärl framför sig. Vilket skulle motsäga att det alltså fanns en enda bägare – den heliga graalen. Att Mona Lisa är både man och kvinna – som en symbolisk förening mellan den manliga och kvinnliga gudomen – håller flera experter med om.

Övriga Fakta om da Vinci-koden och dess innehåll:

GLASPYRAMIDEN
Da Vinci-koden: Glaspyramiden över entrén till Louvren är uppbyggd av 666 mindre glasplattor. 666 är djävulens tal.
Fakta: Dan Brown räknade fel. Det är 698.

LOUVREN
Da Vinci-koden: Larmet i Louvren får gallergrindar att spärra av lokalerna i museumet. Säkerhetskamerorna är egentligen bara på låtsas.
Fakta: Tvärtom. Några galler finns inte. Men kamerorna är äkta.

DAVIDSSTJÄRNAN
Da Vinci-koden: Den nedåtvända triangeln en symbol för det kvinnliga och den uppåtvända för det manliga. Davidstjärnan symboliserar unionen mellan kvinnligt och manligt.
Fakta: Davidstjärnan är framför allt en symbol för judendomen. Den netåtvända triangeln kan symbolisera vatten men även det kvinnliga. Omvänt kan den uppåtvända triangeln symbolisera manlig kraft men även eld.

OPUS DEIS VAKANDE ÖGA
Da Vinci-koden: Det finns en grupp som heter Opus Dei Awareness Network som håller ett kritiskt öga på Opus Dei. De har till och med en webb-plats, www.odan.org.
Fakta: Just det.

FIBONACCI-SEKVENSEN
Da Vinci-koden: Sophie Neveu löser ett krypto med hjälp av Fibonacci-sekvensen 1-1-2-3-5-8-13-21…
Fakta: En av matematikens mest kända serier, men den börjar med 0-1-1-2-3-5-8-13-21…

JESUS OCH JOHANNES
Da Vinci-koden: Den första versionen av Leonardo da Vincis ”Madonna of the Rocks” ansågs stötande eftersom den avbildar Jesus som bebis bedjande till Johannes döparen (också en bebis). Och Johannes välsignar i sin tur Jesus.
Fakta: De flesta konstexperter tolkar tavlan tvärtom. Det är Johannes döparen som tillber Jesus.

FÖRSTA MERIDIANEN
Da Vinci-koden: Det går en gyllene metallrand tvärs över golvet och altaret i St Sulpice-kyrkan i Paris. Den kallas rosen-linjen och är världens första meridian, den som nu går genom Greenwich.
Fakta:Linjen finns där, men världens första meridian gick inte genom Paris. Rosen-linjen är i själva verket en symbol för ”Triumf-vägen”, ett perspektiv som kung Louis XIV:s landskapsarkitekt Le Nôtre la ut 1670.

FACKLITTERATUREN
Da Vinci-koden: Det görs flera referenser till facklitteratur, exempelvis ”Holy Blood, Holy Grail”, ”The Woman With the alabaster Jar”, ”The Gnostic Gospels”.
Fakta: Böckerna finns. Dan Brown har i själva verket baserat en hel del av innehållet i Da Vinci-koden på dessa verk.


Fler recensioner av denna bok:

Ranald MacDonald – Dagensbok.com