Streck 1087 – Stålfarkosten

 

Decker och två krossare från Tyr hämtar upp Canon. De tar med honom för att träffa Yatzy. Han noterar att avd Tyr har byggt om sin avdelning avsevärt. Den känns mer barrikaderad och bevakad numera. Yatzy förklarar att det har kommit till hennes kännedom att någon eller några lämnar in rötskadat krubb och vatten. Flera börjar nu bli sjuka, inklusive Yatzys egna högra hand, krönikören Valio. Hon håller på att undersöka saken och ska hitta den skyldiga. Hennes främsta ledtråd är att att hon har fått 6 stycken mutanter utpekad för att de inte fick sitt vatten nerifrån Njord (Canon är en av dem). Men då han har en egen vattenkokare är han inte misstänkt, dock vill hon att han ska fixa ett sätt att kolla efter rötskador (en egen geigermätare). Han får hjälp genom att skrotskallen Reidell sköter hans vattenkokare under tiden, samt att han får 20 patroner för att köpa delar för.
Under tiden kommer Tyr börja märka upp alla flaskor vatten med idnr från den som samlade in dem, för att på så sätt se vem som lämnar in rötsmittat vatten till folket.

Canon samlar ihop ett litet gäng och beger sig ut för att leta skrot att bygga med.
De vandrar en bit in i sektor 12G och upptäcker snart två rejält stora ödleliknande varelser som rotar efter mat i en liten träddunge som växer ute i det grunda vattnet. Krönikören Merasin säger att det troligen är Fräsödlor, och att de verkar fredliga. Jägaren Mora vill dock fälla en och ha som trofé, så de ställer sig vid skyddsvallen och Mora inleder attacken genom att skjuta en av dem med sin pilbåge. Ödlorna är snabba simmare och stormar fram genom vattnet och är snart framme i närstrid. De spottar syra och deras blod fräter också upptäcker våra äventyrare, och det med nöd, näppe och hjälp från den förrymda zonstrykaren Scott som följt efter dem, som de lyckas döda bestarna.
De tillbringar resten av förmiddagen med att stycka upp djuren och grilla köttet fritt från röta. Skinnet samlas också in då Arla börjat göra rustningsdelar av skinn.

Under eftermiddagen fortsätter de vidare in i sektor 12G och finner en gammal bondgård. Tre av de fyra byggnaderna som stått på gården är helt raserade av ålder, men den gamla ladan står kvar även om den också är i uselt skick. De kollar snabbt igenom ladan och finner diverse plast och metallskrot, men snart hör de röster. De gömmer sig men kikar genom dörröppningen och ser hur tre för dem okända mutanter närmar sig. De bär på en fjärde mutant som verkar avliden. De är skärrade och stressade, samt pratar om att de troligen inte är förföljda längre.

Arla kliver fram och är avväpnande trevlig mot dem, till slut kommer även de andra fram och de lyckas övertyga främlingarna om att de inte utgör något hot mot dem. Främlingarna presenterar sig som Vandrare, och deras namn är Gren (Trädlik krossare), Lilja (Alvisk Luxvarelse), och Mossa (Kvinnlig Krönikör). Den döde var Dik, en Mutant med hund, som dödades av en pil genom bröstet (hunden dog när den attackerade angriparna).

Vandrarna förklarar att de hittade ett stort metall-föremål i vattnet lite längre bort, och att de attackerade av några reptilvarelser som kom från det föremålet.

 

Canon tycker det låter som en ypperlig chans att hitta bra prylar och drar med sig de andra dit. De hör skottlossning och ett konstigt buller på väg dit, men när de kommer fram är allt lugnt. Det visar sig att metallföremålet är någon typ av stål-farkost som troligen kan ta sig fram på eller under vatten.

De smyger ombord bara för att upptäcka den är fylld av välbeväpnade reptiler, och de flyr för sina liv.

Gruppen kommer tillbaka till ruinerna av bondgården och möter upp med Vandrarna igen. De byter lite prylar med varandra och ska precis gå hemåt när plötsligt Scott dyker upp igen, galen av Blodstörst, och mördar Mossa.

Stort bråk uppstår och Canon hjälper Scott att komma undan. Både Vandrarna och de övriga i gruppen är förbannade på Scott och Canon. Vandrarna låter dock gruppen gå hemåt med löftet om att de andra ska lyfta saken inför arkens bossar och se till att de döms för sina brott. Scott dyker upp på vägen hem igen, nu trött och sårad. Utan energi nog för att nytja sina krafter är han ett lätt offer och gruppen dödar honom nästan. Canon lyckas dock rädda honom än en gång och de kommer alla levande tillbaka till Bifrost.