Robert McShane Jr

Makaber konstfotograf
Author: Daniel Byström

Som arvinge till McShane-dynastins företag och tillgångar med ett rejält månatligt bidrag och allting betalt för sig har Robert varit fri att göra vad han vill med sitt liv. Han valde att rekonstruera makabra mord och våldsdåd och fotografera dessa som konst.

Robert hade trots sin charm och vältalighet alltid varit ensam och med bristande empati hade han svårt för att skaffa riktiga vänner. Att bli kidnappad av en sinnessjuk rysk kult i november 2006 och få reda på att Robert hade tre halvbröder (Anthony DeCay, Josef Bismarck och John Adams) är säkert något av det bästa som har hänt Robert och sedan dess har han inte varit ensam mer.

Från att ha levt ett ganska uttråkat liv är numera Robert måltavla för flera av New Yorks mäktigaste underjordiska organisationer och hans bostad i Greenwich Village är numera ständig mötesplats för Robert, hans halvbror Anthony DeCay och deras halvpsykotiska vänner Arthur Cresswell, Jonathan Murtaugh och Cesar Battista.

När Robert inte blir skjuten på av kallblodiga torpeder undersöker han gärna mordfallsrapporter som han mutat en polis på NYPD:s arkiv att förse honom med. Genom att se på brottsfallsfoton, obduktionsbilder och besöka mordplatserna rekonstruerar Robert morden i sin studio (på hans ombyggda lagers nedervåning). Roberts morbida fotografier har en fanskara bland konstkritiker och hans verk dyker titt som tätt upp på konstutställningar runt om i USA men även i Europa.

Det senaste året har Robert upptäckt att han ´vaknar upp igen´ efter skador som oåterkalleligt skulle döda vanliga människor. Enligt människor som känner Roberts far, den försvunne ockultisten Charles Crown, ska Robert och hans halvbröder ha ett mörker inuti sig som kan manifestera sig fysiskt. Problemet med Roberts ”uppvaknanden” är att de kräver livet från andra levande varelser. Efter att ha vaknat flertalet gånger omgiven av döda människokroppar har Robert börjat ”drömma” minnen från kraftens offer. Robert och Anthony har blivit varnade för att använda sina krafter och efter att ha dött och vaknat upp flertalet gånger börjar Robert märka av vissa bieffekter…

Robert skulle enklast kunna beskrivas som en alldaglig 30-åring med kortklippt ljust hår och dyra märkeskläder. Titt som tätt har Robert ärr och blåmärken efter kraftiga skador och den senaste tiden är han ofta morfinpåverkad för att dämpa smärtan från skottskador m.m.

Till beteendet är Robert misstänksam och extremt riskbenägen. Han provocerar ofta fysiskt överlägsna individer för att starta bråk och lyckas ofta vinna genom att vara galen och dödsföraktande. Mer kritiska bedömare skulle nog anse att Robert är gravt sinnessjuk och lider av någon slags av manisk dödslängtan men så länge man inte utgör ett hot mot Robert kan han vara både trevlig och generös.

Familj: Modern Joanna McShane. Morfadern Robert McShane Sr. Halvbröderna Anthony DeCay, Josef Bismarck och John Adams.

Vänner: Cesar Battista, Arthur Cresswell.

Älskarinna: Jenny Arnold (♥).

Hemort: Greenwich Village