Alkohol i Forbidden Lands

Användaren Fenhorn på Fria Ligans forum kom med ett förslag om att använda reglerna för Sprit från Mutant: År Noll, även i Svärdets sång / Forbidden Lands. Så jag har plockat ut dem och omvandlat dem till ett förslag för en husregel. 

När kroppen skriker av smärta, när hungern river i magen eller när du skakar av fasa kan du döva plågorna med alkohol. En flaska eller plunta med vald typ av alkohol räknas som en pryl och rymmer tio doser.

En dos alkohol läker omedelbart en poäng trauma av valfri sort – utom förvirring. I stället får du direkt en poäng förvirring per dos alkohol du dricker. Den läkande effekten av alkohol är också tillfällig – efter några timmar får du tillbaka traumat som du läkte. Om du tagit mer trauma under tiden kan du bli bruten på kuppen.

Fenhorn tipsar om att man kan även använda Forbidden Lands resurs-system. Där du helt enkelt har en dedikerad fickplunta och en tärning för denna, precis som om det vore t ex ett vattenskinn.

Priset för alkohol kan variera, men billigt vin kan t ex kosta 4 kopparmynt per tärning du vill fylla på med.

Fenhorn:

”When it comes to the effect of alcohol, I wants to keep it simple. In MYZ you can drink one ”dose” of alcohol and you temporary recover one point of trauma to strength and empathy immediately but you also get one point of trauma to wits. The strength and empathy trauma that you temporary recovered will return after d6 hours (the trauma to your wits stays until it is recovered normally by sleep).

For FbL, I will probably do the same. If a player drinks one ”dose” of wine they temporary recover one point of damage to strength and empathy but take one point of damage to wits. The points recovered will return after one quarterday and all damage, including the newly taken wits damage is recovered in the normal way (eating, drinking and sleep). I think I will use the resource dice system for ”dose”. So if a player wants to fill up an extra waterskin with wine for example, they pay 4 copper per resource dice steps (so 16 copper for a full wineskin). The wine can also be used instead of water if needed). This is my first (untested) thoughts about this.”