Katarina De Hamre

Du är en psykolog som hanterar stora mängder psykologiska utvärderingar för staten. På sidan kör du en privat klinik och arbetar som konsult. Du har författat ett antal artiklar på din blogg, Mazes of the Murderous Mind, om brottslingar och makabra mordfall som är kopplade till psykisk sjukdom. Du har en stort antal följare, men din dröm är att publiceras av en av de stora publicerings husen. Du känner dig ständigt förbisedd och frustrerad över att världen känner inte igen ditt geni.

Din man, Jakob, lämnade dig för en annan man och flyttade till Stockholm. Något du skäms extremt mycket över.

Koppling till Fredrik Widell

Fredrik Widell är en guldgruva. Han kommer att göra dig känd. Du behöver bara se till att slå fast och ”bevisa” att han är psykiskt sjuk och se till att han är placerad i en psykiatrisk klinik med hård övervakning och under din vård.

Du är säker på att de makabra morden han utförde är kopplade till hans förflutna. Några år efter att Fredrik rymde hemifrån, var låste Fredriks mamma Maria Widell in Fredriks syster, Lisa Widell, i en garderob, där hon svalt till döds.
Maria bedömdes psykiskt sjuk och fängslade på rättspsykiatriska avdelningen i Säter (Dalarna) där hon tog sitt eget liv.

Nu, 30 år senare, har Fredrik begått mord i huset där han växte upp. Du skriver redan på boken ”Familjen Widell, generationer av mord”, om två generationer av samma familj som utfört makabra mord. Franklin anses ha förlorat sitt minne vilket troligen är någon slags djup form av repression, men du har märkt att genom att prata om hans mor eller syster, kan du få honom rubba sig från mentala flykt.

Bland annat sa Franklin att han ofta pratar med sin mamma och att hon är förbannad på honom för att han rymde hemifrån. Franklin verkar inte förstå – eller vilja förstå – att hans mamma är död.

Mörk hemlighet

Så många patienter har suttit mittemot  till dig och pratat om deras meningslösa problem, värdelösa liv, ångest och inre smärta. Troligen var det känslan av makt som fick dig att börja, systematiskt har du övertygat fyra patienter att ta sina egna liv. Du använde din psykologiska förmåga och insinuation för att övertyga dem om att deras självmordstankar inte var så fel trots allt, och de förmodligen inte skulle vara saknad av någon.

För att undvika misstankar har du försäkrat att ingenting var
inspelad och dina patienttidskrifter säger något helt annat. Och när du sedan fick telefonsamtal och e-postmeddelanden som berättade att de tagit sina liv, kände du en konstig glädjande känsla i bröstet, som får dig att sväva inombords. Du har bokstavligen makt över liv och död. Du memorerade deras namn och tittar på deras bilder på din telefon flera gånger om dagen: Josefin, Daniel, Kristian och nu senast, Jannika Mellrub, blott 16 år gammal.
Det kliar nu inombords över att hitta en annan utsatt person och få makt över dennes liv.

Saker du har med dig

 • Varma och praktiska kläder.
 • Ipad, där du tar anteckningar och har dina filer.
 • En handhållen videokamera.
 • En portfölj som innehåller lugnande medel, liksom en spruta av lugnande medel, som kan slå ut en vuxen ögonblickligen.
 • En mapp med foton av Maria Widell och Lisa Widell, som du kan visa om du vill utlösa Fredriks ångest.
 • Handväska med peppar spray, nycklar, plånbok, smartphone och kreditkort.

Motivation

 • Få Fredrik Widell  att prata mer om sin mamma och avslöja sitt inre mörkret.
 • Övertyga åklagaren Jonas Krantz att Fredrik Widell är psykiskt sjuk och du borde ges ansvar för honom.
 • Försöka att förstå varför Fredrik kidnappade pojken, William, och vart han gjort av honom.
 • Adrian Karlsson (Henrik) kan du styra. Han håller på att utvärderas för att se om han är lämplig att återvända till tjänst, och ett e-postmeddelande från dig kan se till att han är godkänd eller är anses vara helt olämpligt för arbete inom polisstyrkan för resten av hans liv.
 • Du känner en stark attraktion till åklagaren Jonas Krantz (Magnus) och vill jobba mer nära med honom.