Zonröta

”Så ni vill att jag tar er med ut i Zonen? Ni tror att ni har vad som krävs? Ni vet ingenting om hur det är där ute. Ingenting. Jag ska berätta för er om Rötan, så
ska vi se om ni fortfarande vill ut i Zonen. Bra röta är sådan man ser. Det finns ett grönt slem som ligger på ytan av stillastående vatten. Får man det på sig så söker det sig in i sår och i munnen och i ögonen. Det förvrider en sakta. Den dåliga Rötan ser man inte. Man märker den först av att det värker i muskler och leder och skelett. Går man för nära röthärden
så trillar håret av. Man kräks. Tar man sig inte därifrån inom
några minuter är det ute med en. Hur överlever jag i Zonen, undrar ni? Jag vet var man ska gå. Jag vet vilket vatten man kan dricka och hur man hittar mat. Men jag vet också hur man uthärdar smärta. Zonens röta gör mer ont än ni anar. Även de rena stigarna är smittade. Är ni säkra på att ni vill följa med?”
Yassan, zonstrykare

En del säger att Rötan är den kvardröjande effekten av den gamla världens förintelsevapen. Andra tror att den är följden av något experiment som gick fruktansvärt fel. Kanske är den bara naturens hämnd mot en människoras som frossade på jordens resurser alltför
girigt. För dig, för Folket, spelar det ingen roll. Allt ni vet, allt ni behöver veta, är att Rötan dödar. Den finns där ute, överallt.
Starkare på vissa ställen i Zonen, svagare på andra. Rötans effekter är oberäkneliga. Ena gången smärta, kräkningar och håravfall. Nästa gång skakningar, feber och frossa. Tredje gången fruktansvärda, vidriga mardrömmar och hallucinationer.

EFFEKTER
Varje gång du tar en rötpoäng måste du rulla ett antal grundtärningar lika med hela ditt nuvarande rötvärde, alltså det
totala antalet rötpoäng du har. För varje ☣ du slår tar du en poäng trauma. Den kan vara av vilken typ som helst: skada, stress, förvirring eller tvivel. SL avgör – eller slumpen, om hon så vill.

SANERA RÖTA
När du lämnar rötskadat område går en rötpoäng ur din kropp varje dygn. Om du tvättar dig i hyfsat rötfritt vatten försvinner direkt hälften av dina rötpoäng.

PERMANENT RÖTA
När Rötan ska gå ur din kropp finns en risk att den stannar kvar och blir permanent. Rötan har trängt så djupt in att den
aldrig går ur. Slå en tärning varje gång du ska bli av med en rötpoäng. Visar tärningenen ☣ blir poängen kvar, och blir permanent. Markera dem som ett streck mellan kryssrutorna på rollformuläret.
Permanenta rötpoäng försvinner aldrig så länge du lever, oavsett hur mycket du än tvättar dig eller hur lång tid som går.