1593, April 27

1593, April 27 – Häxjägarens ankomst
Efter en bister vinter börjar äntligen våren titta fram. I och med att vägarna blir framkomliga igen så kommer dock de 100 legoknektar som Izy Drewnos adel har gått samman och hyrt in för att en gång för alla ta itu med stråtrövarna som härjar i trakten.

Även häxjägaren Gavril Angelov har bjudits in för att leda jakten. Han leder förhör och samlar in rykten från byborna och snart har de lokaliserat ett vampyrnäste i familjen Zabreks gård. 10 knektar skickas dit och lyckas besegra två unga Lasombras, som släpas tillbaka till staden och fängslas i stupstock. Flera av de lokala vampyrerna samlas diskret för att bevittna hur Gavril med en relik i form av Broder Fredricks kranium, tvingar fram besten inom de båda fångade Lasombras inför bybornas förskräckta blickar.

Gavril pålar därmed de båda vampyrerna och förklarar att de kommer möta sitt öde med gryningens sol. Det visar sig att de båda vampyrerna är Emil, Adams skyddsling och Gregori, Gawels smedslärling. De båda försvann i samband med Sabbatens attack av Lord Drechners herrgård. Dessutom är häxjägaren samma man som dömde och dödade Pawels mor som häxa. Gawel går fram när folk börjar skingra och ber om att få ett rostigt gammalt metallkors som han gjort, välsignat av häxjägaren. När denne går med på det så låtsas Gawel snubbla och rispar häxjägarens ben med det rostiga korset. Häxjägaren Gavril blir förbannad och fängslar även Gawel.