1613, Maj 3

1613, Maj 3 – Magni the Gothkings Bok
Efter en lång tid av relativt lugn i området, så stormar två ryttare in i staden. De går direkt till värdshuset och börjar fråga efter Sarazine. Medlemmar ur packet Bratanki hör detta och springer och hämtar Gawel, Sarazines childe.
Det visar sig att de båda männen är svenskar, som avvikit från kriget för att leverera en speciell bok som tydligen Sarazine beställt av dem för 15 år sedan i Visby, Gotland. Boken ska vara skriven av Magni the Gothking av klan Brujah, och enligt budbäraren Halvar, childe till Magni, ska den innehålla information från Magnis resor, något som Salazine tydligen verkar värdera högt, då Halvar blivit lovad guld till ett värde av 1000 Złoty, för boken.
Gawel finner det inte intressant nog för att spendera en förmögenhet på och avböjer att betala för boken. Svenskarna blir synbart besvikna över att ha gjort den långa resan förgäves, men meddelar att de kommer stanna i trakten i 3 nätter.

Under tiden har andra delar av packet Bratanki undersökt en tydlig förändring ibland djuren i området runt Izy Drewno. Både tama och vilda djur verkar skygga undan och vara rädda för något som gömmer i skogarna, norr om staden. En stor vit varg har synts till och det viskas om att det kan vara varulvar. De finner dock inga bevis för detta.