1613, Maj 4

1613, Maj 4 – Den upphängde mannen
Adam vaknar av all den uppståndelse som hörs utanför portarna på Red Hand Bastion.  En grupp knektar är samlade utanför och med dem står prästen Marko Wronski och flera andra av kyrkans män. De pratar högljutt om den vidriga scen som satts upp där. En naken man (den väl aktade och omtyckta förmannen Błażej Maślanka från saltgruvan) hade spikats upp på porten till fortet. Han hängde upp och ner från sitt vänstra ben och med det högra benet böjt och sedan fastsatt och han var bakbunden. Munken Augustyn från klostret Beacon of Light är känd för sin förmåga att tolka budskap, han tillkallades av prästerna för att tyda detta. Han visade upp en gammal bok skriven av en av munkarna för över 100 år sedan, som talade om tecken på att ondskan själv vandrade bland människorna. I boken fanns en bild som direkt påminde om det som hänt.

Adam flyr medan prästerna plockar ner kroppen och utför en exorcism för att rena platsen. Han och några andra ur packet reser norrut för att leta upp vart Halvar och hans ghouls har slagit läger. De hittar dem med hjälp av noseratun Gabors hundar men då de inte har pengar till att köpa loss boken är svenskarna skeptiska till besöket och beredda på strid. Boken verkar vara gömd någonstans säkert.

Väl tillbaka till Red Hand Bastion så börjar de nu försöka spåra vart kroppen som spikades upp kom ifrån. Dels fann de att spikarna som kroppen satt på var slipade i förväg vilket underlättade att någon kunde placera kroppen dör utan ljud, men det tyder på att någon planerat detta länge. Hundarna fann även doftspår och de kunde därför spåra kroppen tillbaka till Izy Drewnos kyrka. Därinne mötte de på en nyvaken vaktmästare och dennes fru (som visade sig vara Lalkas syster Joanna). De hämtar Fader Marko och vampyrerna frågar ut denne om denne känner till Lidia. Han nekar till detta och är säker på att hon inte finns här i kyrkan. Adam försöker därefter använda Dominate för att tvinga bort prästen från kyrkan, men prästens Sanna Tro skyddade denne från mental påverkan och tvingar vampyrerna bakåt. Adam beordrar sina ghouls till att skjuta ner prästen med pilbågar. Vaktmästaren kastar sig fram och skyddar den skadade prästen med sin kropp, men Lalka flyr i Rötschrek från prästens Tro, och Gawel hamnar i törstbaserad Frenzy och attackerar vaktmästarens fru.

Adam och ghoulsen flyr när de upptäcker att det finns fler i kyrkan och att dessa kommer för att bistå prästen. Gawel som tömt kvinnan på blod drabbas av kraftiga skuldkänslor och tar med sig kvinnan för att sedan omfamna henne för att hon inte ska ”dö”.

Nosferatun Gabor höll sig dold på avstånd och stannade kvar efter de andra flytt.