Arthur Cresswell

Mystisk författare
Author: Oskar Gudéhn

Arthur ”Art” Cresswell, enda sonen till Jonathan och Stephanie Cresswell, föddes den 13 oktober 1974. De första åren tillbringade han i en stor herrgård norr om NYC innan familjen flyttade in i en luxuös penthouselägenhet på södra Manhattan. Fadern, en av de största delägarna i GM, reste mycket i sitt arbete och föräldrarna spenderade fler nätter på hotell än hemma i lägenheten. Arthur fick sällan följa med utan passades av nannies och tjänstefolk fram till tonåren då han ansågs ”kunna klara sig själv”. Hans stora frihet, välfyllda plånbok och dragning efter att hela tiden testa nya saker gav honom en plats som skolans tuffing. Den totala bristen på studiemotivation kompenserades med ett charmigt leende, god inlärningsförmåga och mycket, mycket pengar. Alltid intresserad av att testa nya saker kastade han sig in i såväl knivslagsmål och hallucinogena droger som välklädda baler och smutsiga cafébesök. ”Varje upplevelse är en del av livet!”
Det var den viljan, att uppleva varje aspekt av livet och beskriva verklighetens alla dimensioner (i ”en bok, en mening, ett ord”), som drev honom till författaryrket. Med beat-kulturen framför ögonen sökte han sig till New York University of Art. Åren på universitetet var vilda och Arthur trivdes väl i de frigjorda och experimentella konstnärskretsarna. Men studierna gick illa och institutionen kvävde hans skrivarlusta och talanger.
En vårdag, efter ungefär två år på universitet, klarade han inte mer. Utan att säga ett ord till någon lämnade han New York och liftade söderut, fast bestämd att bli en författande vagabond. Under resorna, främst i södra USA, släppte skrivkrampen och Arthur bokstavligen spottade ur sig böcker; poesi, novellsamlingar och tegelstensromaner (á 900 sidor). Samtliga blev mycket väl mottagna av såväl förlag som kritiker, men fick ingen större uppmärksamhet och sålde i ganska små upplagor.
Efter ungefär två år på resande fot köpte Arthur en stor modernistvilla tre mil norr om Los Angeles; där slog han sig ned tillsammans med sin till-och-från-flickvän Ruby. Trots ett stormigt (men passionerat) förhållande höll de ihop till det bittra slutet.
Trots att Arthur höll en fortsatt hög produktion valde han att lämna Los Angeles precis lika brådstört som han en gång lämnat New York. Efter korta besök till Houston, New Orleans, Atlanta och Chicago tog Arthur sikte på New York i hopp om att återfinna sin mycket gode vän Robert McShane Jr…

Urval av böcker författade av Arthur Cresswell:
Hjärta som ett Fnask [2002]
Idag var min sista dag [2003]
Inatt är den sista vilan [2005]
Mörkrets käftar är jag [2007]
Maskiner tomma likt ögonhålor [2007]

Familj: Johnathan Cresswell [70 år], Stephanie Creswell [53 år], Ruby Salvadore [död]

Vänner: Bob Michaels [68 år], Richard Jublewski [37 år]