1181, den 16:e Åldersommar – Vildvittror och Harpyor

En grupp skickas ut för att hitta och rädda dom överlevare som tillfångatogs av Vildvittrorna. På vägen till den plats kidnappningen skedde, attackeras gruppen av harpyor.

Nästa dag kommer de fram till ruinstaden Vannadal, där den tidigare gruppen attackerades av Vildvittrorna, så är den dock tom så när som en magiker vid namn Olaria. En nekromantiker som är där för att undersöka fenomenet om att dom som tidigare levde här, hade en förkärlek till att begrava sina döda släktingar i sina egna källare.

Smilla, en Orme-anhängare som varit med på resan blir upprörd då hon förstår att Olaria är Korp-dyrkare. De stannar kvar i staden under natten men attackeras då av en besatt Smilla och Brynolf, vars ögon visar endast vitor och väsandes visar de att de nu har ormtungor. De två besegras dock lätt och de binds tills den magiska effekten avtar. De är dock helt oförstående om vad som hänt och Smilla anklagar Olaria för att ha förhäxat dem.

Gruppen väljer att vända hem igen då det känns för osäkert att fortsätta med Smilla med i gruppen. Olaria erbjuds att följa med och hon tackar ja.