1181, den 14:e Åldersommar – Gasten vid Slättenejd

Askedals överlevare har nu börjat etablera sig i det gamla fiskelägret, och den by som sakta växer fram har fått namnet Trenneröse.

Två svartalfer kommer till stranden på andra sidan dårforsen, Nochtosh heter en av dem och han tar sig över forsen och kommer och begär tillbaka klorna från den björn som stals från dem för några månader sen. Karinu ser till att gräva fram dessa ur avskrädeshögen och ger dem till Nochtosh.

Under en diskussion om hur byn ska formas, slår Orchen Mazhug till psykopomten (Andlig vägvisare) Tidumand, vilket gör att krav på lagar tas upp. Detta görs och Mazhug döms till 10 piskrapp.

Mazhug har tidigare under dagen rest norrut själv (tror han, ovetandes om att Durmond smyger efter och håller koll på honom). Han kommer till ruinerna av byn Slättenejd, och finner resterna av att hela byn mördats och kropparna spetsats på pålar längst huvudgatan. I byns Orme-kyrka finner han spöket efter deras präst, Kitlana. Hon förklarar att det är Rostbröderna som ligger bakom, och kräver att han ska hämnas henne. Han vägrar men attackeras då av henne. Hennes hand tar sig obehindrat genom hans rustning och kropp, och kramar åt hans hjärta. Mazhug bryts av skräck.