Fördärv – Prylar

 

Mat

Det finns väldigt mycket som går att göra ätbart, bara man bara är tillräckligt hungrig. Men här är en lista över saker som vanligtvis finns att köpa i mat-väg.

 • Beacon – Ödlebacon, ofta gjord på Blizard (Finns därmed bara norr om Cybelium)
 • Buggare (Insektsburgare), 1 ranson (150g) – 
 • Klegg (Halloumi-liknande kub av föda), 1 ranson (400g) – 
 • Krickling  – Fågelklubba från liten fågel i Kristallhavsområdet – 
 • Veggo (Odlad grönsaksliknande sak), 1 ranson  – 
 • Zongröda,  1 ranson – 

Dryck

I södra halvan av Tellus är dryck relativt enkelt att få tag på. På norra halvan är det desto mer eftertraktat. Vatten är den primära vätske-källan, men är ofta förorenat ute i sektorerna. Väl filtrerat eller kokat, är det dock drickbart om än trist att dricka. Det går dock att blanda ut dem med roligare saker för intressantare smakupplevelser. Listan här under är olika typer av dryck som vanligtvis går att köpa.

Energi

Crybatts

Batterier som används som valuta (EP = Energipoäng). En dagsranson av energi till t ex robotar eller räcker till ca ett skift (5 timmar) i normal körning av fordon.  Finns i olika valörer men man ser sällan högre än Crybatts, Vbatts eller Xbatts.

 • Crybatt = 1 EP
 • VBatt = 5 EP
 • XBatt = 10 EP

  Mer ovanliga är:
 • LBatt = 50 EP
 • CBatt = 100 EP
 • DBatt = 500 EP
 • MBatt = 1000 EP

Gröl

En typ av olja, som har upptäckts uppe de norra öknarna. Den är giftgrön till färgen men kan användas till bränsle, smörjmedel och liknande. Den avger en tjocka gröna avgaser om den förbränns, och motorerna kladdar igen av den då den lämnar en klibbig grön alg-liknande sörja efter sig. Kan även orsaka något som kallas för ”maskin-cancer”, där mekaniska saker får organiska bölder och utväxter, som förvrider metall, plast och alla andra icke-organiska föremål.

En liter Gröl kan användas i en förbränningsmotor på samma sätt som bensin, och räcker då normalt i ett Skift (5 timmar).

 

Valuta – I moderstäderna finns så kallade Credsticks, men annars är batterier och liknande den officiella valutan som främst används. Vanligast är Crybatts. Läs mer om detta under avnitt: Energi

Medicin & Örter – Se särskild avdelning

VapenSe särskilt avdelning