Rötbaggar

rotbaggeRötbaggar är en typ av skalbagge, som bor i kolonier under barken på träd som är svårt drabbade av röta. Om trädets rötter har kontakt med rötsmittat vatten eller liknande verkar det öka chansen ytterligare att hitta baggarna.
Rötbaggarna växer sig till storleken av en mutants handflata om de har ett tillräckligt stort träd att bosätta sig i och kännetecknas främst av sin svagt grönskimrande färg.

Om man lämnar kvar ett tiotal Rötbaggar i deras bo när man samlar in dem, så fördubblar de sig i antal inom bara ett par dagar tills dess att boet är fullt av dem igen, där av är de tämligen lätta att samla och tillgången av dem anses vara god.

Rötbaggen försvarar sig dock med sin kraftfulla käkar och blir du biten blir du direkt rötsmittad, så en viss försiktighet krävs när man plockar dem.

Mutanterna i arken Bifrost upptäckte att Rötbaggen var en mycket användbar kuse, då det självlysande gegget under baggens skal kunde sparas i en burk och användas som enkel belysning i annars mörka rum, men även att gegget brann väldigt bra och fungerade som bränsle om man gjorde iordning en rejält lysgegg-lykta.

Om man ser till att få bort all giftig lysgegga från en Rötbagge, så går det dessutom att äta det som finns kvar efter man skalat dem. Det är en illasmakande måltid som ger den som ätit den en stinkande andedräkt som påminner om jäst frukt, men det går att överleva på den under svåra tider.