Avarter

Under de generationer av människor som funnits bosatta på Tellus 2, så har nästan alla muterats för att kunna överleva här. Men en del har muterats mycket mer än andra. De kallas ofta för Avarter, ett hånfullt ord som används främst av ”människor” för att klanka ner på mutanterna. Det finns två sorters spelbara mutanter, de mänskliga som muterats med tydliga fysiska förändringar och ser mer ut som någon mellanting mellan människa och djur eller kanske bara ser ut som utomjordingar eller rena monster. Den andra sorten är anthropomorperna, de muterade djuren. De härstammar från djur som muterats med mänskligt DNA och därför fått mänskliga drag. Det kan vara allt från mindre förändringar så som mänskliga öron eller en utvecklad tumme på tassarna, till att gå upprätt, klädd i mänskliga kläder, bo i lägenheter eller hus, och använda prylar och vapen så som vilken människa som helst.

Mutant – En mänsklig varelser som muterats, kanske till att likna något djur eller växt vars DNA används för att ursprungligen förstärka dina förfäders gener. Eller kanske har bara den fördärvade planet påverkat dig på abstrakt sätt och du utvecklats till att se ut som något utomjordiskt.  Mutanters nackdel är att de har väldigt liten kontroll över vilken typ av krafter de utvecklar, utan måste slumpa fram alla sina mutationer.

Muterat djur – En avkomma av de djur som avlades fram av de första människorna på Tellus 2, som genom generationer påverkats av det mänskliga DNA som blandades i för få din ursprungsart att överleva på denna nya planet. Nu är du en anthropomorp, ett djur som har mänskliga drag, kanske går du på bakbenen, troligen har du utvecklat tummar och kan använda saker minst lika bra som människor kan. 

Muterade djurs gemensamma nackdel, är att de bland de flesta andra klasser och även många andra djurmutanter, ser ner på varandra som en underlägsen klass.

Både mutanter och muterade djur har Mutationer som fördel. En skillnad är dock att muterade djur får om de vill välja en valfri mutation av nivå 1 från början, så länge den passar in med det djur de härstammar ifrån. De får sedan välja om de vill slumpa fram ännu en mutation, eller om de vill höja sin valda mutation till nivå 2.